Binnenkijken bij: Wereldwinkel Barneveld


Producten waar iedereen blij van wordt. De koper of ontvanger, maar ook de maker. In een notendop is dat waar het om draait bij Wereldwinkel Barneveld. In de winkel op het Dijkje vind je originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Altijd geproduceerd met respect voor mens en dier. “De producent krijgt bij ons een eerlijke prijs voor zijn producten. We verkopen dus echt bijzondere cadeaus met een verhaal”, vertelt vrijwilliger Carla enthousiast bij binnenkomst.

Het begon allemaal ruim 40 jaar geleden in de Catharinasteeg. Daar opende Wereldwinkel Barneveld voor het eerst haar deuren. Sinds die tijd is veel veranderd. Ontzettend veel benadrukt Carla. “Alweer een aantal jaar geleden is de hele winkel verhuisd naar het Dijkje. Een locatie in het centrum, waardoor we meer aanloop van bezoekers hebben. Helemaal sinds we in 2018 zelfstandig zijn geworden en de hele winkel toen in een modern jasje is gestoken. Je stapt tegenwoordig sneller binnen, omdat ons assortiment vanaf buiten beter zichtbaar is.”

Van Ecuador tot Ghana
Uit alle windstreken van onze planeet vinden de producten hun weg naar Barneveld. “Zoals gezegd is dus elk product ‘fairtrade’. Eerlijke handel waar geen tussenpersoon aan te pas komt. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld koffieboeren en zilversmeden een rechtvaardige prijs en kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen.

Ook leuk: alle items in onze winkel bevatten een verhaal over de maker en het land van herkomst. Dat maakt het veel persoonlijker. Je ziet wie je met jouw aankoop steunt. Het is toch geweldig om iets cadeau te geven waar je twee mensen blij mee maakt!? Dat was ook een van de redenen waarom ik besloot vrijwilliger te worden bij Wereldwinkel Barneveld. Het is heel dankbaar werk waarmee we als team dagelijks mensen over de hele wereld helpen.”

Zomertip van Carla
Welk item deze zomer echt niet mag ontbreken? “Dat is en blijft toch wel de Dopper. Een van onze best verkopende producten. De waterflessen zijn niet alleen erg vrolijk, maar besparen vooral veel plastic. En de fabrikant doneert ook nog eens een percentage van de omzet aan waterprojecten in ontwikkelingslanden. Win-win-win dus!”

Je vindt Wereldwinkel Barneveld op het Dijkje 8 in het centrum.