In de geschiedenis van het Utrechtse Bisdom wordt vermeld, dat de parochiekerk te Barneveld in Germaanse (Gotische) stijl is gebouwd en dateert van de 12e of 13e eeuw. Dit is de oudst bekende aanwijzing over het bestaan van de kerk.

De Oude Kerk heeft een lange historie. Het bekijken waard is het prachtige orgel wat dateert uit 1766, de preekstoel en twee grafmonumenten.

Adres: Torenplein, Barneveld

Grote of Oude Kerk
Zoals bij zoveel middeleeuwse kerken in ons land het geval is was ook de Oude of Grote kerk in Barneveld van oorsprong een rooms-katholieke kerk gewijd aan Sint Odulphus. De bouw startte in het laatste kwart van de 13e eeuw en werd waarschijnlijk in de 14e eeuw voltooid. De kerk bestond toen uit het zogenaamde ‘schip’ en de daaraan gebouwde toren die enkele malen door blikseminslag grote schade opliep maar telkens werd herbouwd.  De kerk kende vroeger vier altaren die na de Reformatie in 1599 natuurlijk verdwenen. In de periode 1928-1930 werd de kerk verbouwd en kreeg het de huidige kruisvorm. Het prachtige orgel dateert uit 1766, en is gebouwd door Paradijs. Het was een geschenk van Lucas Willem Baron van Essen, destijds bewoner van het his ‘De Schaffelaar’. Ook de preekstoel en twee grafmonumenten zijn de moeite van het bekijken waard.

Meer informatie over de kerk vindt u op: www.hervormdbarneveld.nl/geschiedenis-gebouwen   Op deze pagina vindt u ook een link naar een document van de oude Kerk, een naar de geschiedenis van de toren en een naar de achtergronden van het Orgel.

Openingstijden kerk
Van 10.00 – 16.00 uur zijn, in de ZOMERMAANDEN,  de zaterdagse kerkopeningen. Zang en orgel zullen weer te horen zijn, maar er is ook ruimte voor stilte. Mensen met spanningen en zorgen willen we graag een luisterend oor bieden. Ook daarvoor zullen meestal 2 of 3 gastvrouwen/-heren aanwezig.

Er is zoveel te zien wat voor velen onbekend is, bijvoorbeeld wat de relatie tussen het grafmonument van Baron van Essen en het Orgel is of de relatie tussen het notabelenbankje en het Mozesbeeldje.