In een moderne loods in Achterveld staat een oude verzameling. Peugeots voornamelijk. Maar ook enkele andere bijzondere auto’s. En fietsen en kinderwagens. Het is de liefde van Hans Meeuwissen die hij graag deelt met anderen.

,,Alle auto’s zijn in concoursstaat”, legt de gepensioneerde ondernemer uit. Een vakterm voor liefhebbers waarmee wordt aangeduid dat de tentoongestelde auto’s zonder restauratie naar een expositie kunnen. Bovendien, alles wat er staat dat rijdt, is verzekerd en voor zover nodig in de belasting.

 Een aantal auto’s zijn door vrienden en goede relaties ter beschikking gesteld voor de expositie. Maar Meeuwissen, voor velen eigenlijk beter bekend als Hans de Meeuw, heeft van huis uit altijd in Peugeot gereden. ,,In zo’n 203 heeft m’n opa nog gereden. Niet in deze maar verder helemaal identiek”, vertelt De Meeuw bijna struikelend over zijn woorden van enthousiasme.

,,Ik rijdt er voor goede kennissen ook wel eens een bruidspaar in. Trek ik een mooi pak aan. Zo’n Peugeot Familiale is een zes personen auto; het bruidspaar achterin en de bruidsjonkers op de stoeltjes op de tweede rij. Maar …,” en Meeuwissen schiet in de lach, ,,hij heeft maar 40 pk dus met zes personen moet je zelf meefietsen.”

ERFGOED Hoewel Peugeot de boventoon voert in de verzameling is Meeuwissen liefhebber van alle merken. ,,Het gaat mij dan ook echt om de nostalgie. Als je ouder wordt is het voor iedereen leuk om terug te kijken. En net als bij kastelen is dit erfgoed. Bovendien, over twee generaties komen ze kijken en zeggen ze ‘daar staan auto’s, daar moest je nog zelf sturen!’ Het gaat me ook vooral daarom. Dat is ook de reden dat je fietsen en kinderwagens aantreft. Die zijn ook mobiel en dat werd vroeger ook prachtig vormgegeven. Moet je zo’n Peugeot-fiets zien, in het tandwiel zitten drie leeuwtjes verwerkt.”

Het museum is op afspraak open voor groepen vanaf 10 personen. 06-226 966 86

Adres: de Fliert 11a, Achterveld

www.museummobielerfgoed.nl