Landgoed Schaffelaar bestaat onder meer uit een kasteelachtig huis in neogotische stijl, een parkbos, lanenster en een grote weide met een gracht eromheen. Het landgoed is een aantal jaren geleden zorgvuldig gerestaureerd. Ook de 19de-eeuwse oranjerie en de oranjerietuin, de slingervijver en de lanenster met het ‘grand canal’ zijn weer in oude glorie hersteld.

De volgende details kunt u hier tegenkomen:

Koewei
Op de Koewei, het grasveld met de ‘grachten’ rondom,  stond vroeger het kasteel Hackfort. In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) hebben de Spanjaarden dit kasteel gedeeltelijk verwoest. Later is het herbouwd. De twee beelden op de eilandjes zijn van rond 1767.

Sterrenbos
In het ‘Sterrenbos’ vindt u een Veertienlanenpunt en het Grand Canal. De vroegere bewoners namen hun gasten graag mee naar het Veertienlanenpunt om te laten zien hoe groot hun landgoed was.

Theekoepel
Hier stond vroeger ook al een theekoepel, maar die is in 2003 afgebrand. Om het karakter van het Landgoed te behouden is er een nieuwe gebouwd.

Bloemenheuvel
Aan de buitenzijde van Koewei kom je een Bloemenheuvel tegen. Hier staat een beeld van de Griekse held Herakles.

Ingang: Stationsweg 6, Barneveld

Het landgoed wordt beheerd door  het Gelders Landschap. Op hun website hebben zij een gedeelte aan het Landgoed Schaffelaar besteed waar u veel van de historie en bijzonderheden kunt lezen.  https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-schaffelaar

Omschrijving van park en Koewei door rijksmonumenten: https://rijksmonumenten.nl/monument/513550/de-schaffelaar-park-en-koewei/barneveld/