Start route: ter hoogte van Burgemeester Kuntzelaan 25

In deze tuin staat een Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Deze boom is in 2016 voor het laatst opgemeten en de stamomtrek op 1.30m hoogte was toen 2.83 m. Mammoetbomen komen van oorsprong Californische Sierra Nevada gebergte voor. De boom “General Sherman“, de grootste onder hen en tevens de grootste boom ter wereld, is 83 meter hoog, op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton, zijn leeftijd op 2000 à 3000 jaar. Hij wordt vaak het grootste levende wezen ter wereld genoemd. De boom hier in Barneveld werd in 2016 geschat op 19 meter, dus die kan nog even groeien. Er zijn op meer plaatsen in Barneveld Mammoetbomen geplaatst, o.a. een groepje van drie bij de Oranjerie bij Kasteel Schaffelaar, maar die zijn nog niet zo oud.

Mammoetboom

We lopen langs het station en steken ter hoogte van restaurant ‘Het Schaap’ over. Hier gaan we het centrum van Barneveld in, waar we onze route rechtsaf door de winkelstraat vervolgen. 

 In het kader van de vergroening van het Centrum en om een betere afwatering te bewerkstelligen is men in 2020 begonnen met het aanleggen van Geveltuintjes voor de winkels. Deze variëren in grootte en uitvoering. In deze straat ziet u verschillende voorbeelden.

Wist u dat geveltuinen niet alleen de straat mooier maken, maar ze ook een goed gevoel geven? Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een groene omgeving goed is voor je humeur en gezondheid. Ook vogels en insecten vinden de tuintjes fijn en maken er een nest of rusten er uit op doortocht. De geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen, want in de zomer koelen planten de stad af. Dat effect is welkom, want stenen en asfalt absorberen het zonlicht en maken de stad warmer. De planten in de geveltuinen zorgen voor een betere luchtkwaliteit, want ze produceren zuurstof en filteren fijn stof. En last but nog least zorgen geveltuinen er voor dat het van de gevels afstromende regenwater beter in de grond kan wegzakken, waardoor wateroverlast wordt tegen gegaan.

Kortom er is veel te zeggen voor een groener centrum en in Barneveld hebben ze daar een begin mee gemaakt.

We gaan het eerste straatje naar rechts in, dit is de Catharijnesteeg. Aan het eind lopen we linksaf, langs de parkeerplaats. Aan het eind van het voetpad zien we rechts van ons een boom staan met een hek er om heen.  Dat is onze volgende stop.

De hier geplante boom is een zogeheten Oranjeboom. Dit is een boom die is geplant ter gelegenheid van een belangrijke levensgebeurtenis van de Nederlandse koninklijke familie, zoals een geboorte, kroonjaar of huwelijk. Oranjebomen worden ook wel Wilhelminabomen, Julianabomen, Beatrixbomen, Willem-Alexanderbomen of Amaliabomen genoemd. Vaak worden ze omgeven door een gietijzeren hek dat doet denken aan een kroon. Meestal is er een tekst aan het hek bevestigd.

De boom die hier staat een zogenaamde Beatrixboom. Deze is op 4 april 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix op 31 januari van dat jaar. De boom stond op het plein van de prinses Julianaschool door Jannie Hofland. De aan de Kapteynstraat staande school is inmiddels afgebroken.

Beatrixboom

We lopen terug naar de plek waar we van de parkeerplaats kwamen en steken de straat over (richting de Veluwehal). Aan de overkant vervolgen we onze weg naar links over de stoep. Rechts van het eerste gebouw dat we tegen komen (Rehobothkerk) staat een bijzondere boom.

Deze Moerascypres   (Taxodium distichum) dateert naar alle waarschijnlijkheid van 1780 en is in 1793 hier aangeplant. Het is de oudste Moerascypres van Nederland. De boom was vroeger onderdeel van de pastorietuin die zo’n 2,5 eeuw geleden is aangelegd door Dominee J. Mensinga. Van de pastorie en de tuin met zijn bijzondere bomen is slechts deze enorme Moerascypres overgebleven.

De fijne wollige blaadjes geven de Moerascypres een wollige indruk. In de herfst worden de naalden goudgeel en vallen af, net als bij de Larix. Menigeen heeft in het vroege voorjaar wel eens gedacht dat de kale boom bij de Veluwehal dood was, maar ieder jaar half mei is de moerascypres weer gehuld in een zachtgroene gloed. (Onderstaande foto is van mei 2021, na een koud voorjaar. Nog geen groen naaldje te zien.) Een andere eigenschap van de Moerascypres is het vormen van luchtwortels rond de stam, vooral als ze op vochtige plaatsen staan.

Moerasciyres

In 2019 is de omtrek van de boom gemeten op 1.30m hoogte. Deze was 4.95 m. Ook is de hoogte van de Moerascypres met een laser gemeten, die was 22 meter.

In de loop der jaren heeft deze Moerascypres  geleden, maar is nog steeds een majestueuze verschijning die ons herinnert aan een ver verleden. ‘Als bomen toch eens konden praten.’ Meer informatie over deze moerascypres vindt u op: https://bomen.meetnetportaal.nl/uploads/53/5524555/5524612/5546093/53_5546093_6.pdf

 

(Als u naar de boom gelopen bent, loop dan even terug naar de stoep.) We vervolgen onze weg langs de Rehobothkerk. Op de hoek bij de ‘American Jeansshop’ gaan we rechtsaf. Voor de bloemenwinkel van Herman Kloezeman staat een boom die ongeveer stamt van 1900. 

 De boom ziet er niet heel slecht uit (hij heeft nog een mooie volle kruin), maar op de stamvoet zit een grote zwam.  De grote takken worden met vele verankeringen gezekerd. In 2019 was de stamdikte op 1.30m hoogte, 3.86 m en was hij ongeveer 15 meter hoog.   —–naar nu bekend is geworden, zal deze boom in de loop van 2023 gekapt worden omdat de zwam de boom van binnen uit ernstig heeft verzwakt en het gevaar bestaat dat er gedeeltes afbreken —-

In het voorjaar verandert deze boom in een paar weken tijd totaal. De dikke kleverige knoppen aan de kale takken zwellen op en in korte tijd is de hele boom gehuld in blad en bloem.

Ook deze kastanje zou vele verhalen kunnen vertellen, want deze boom is rond 1903 geplant in de tuin die voor Hotel de Roskam werd aangelegd. De tuin kwam in plaats van het ‘schapenhok’ van het hotel en was bestemd voor de gasten die in het hotel verbleven, zodat ze buiten konden zitten. Langs de Schoutenstraat kwam een smeedijzeren hek. (Onbekend of dit hetzelfde hek is.) Het heette de ‘overtuin’ omdat het aan de overkant van de straat was. (Het hotel zat op de plek van de Schoutenhof aan de overkant) Gelukkig was het toen nog niet zo druk, want met bestellingen voor de genietende gasten stak men gewoon even over.

Kastanjeboom

Het hele verhaal achter deze kastanjeboom vindt u op deze pagina: https://bomen.meetnetportaal.nl/uploads/53/5524555/5524612/5546092/53_5546092_9.pdf

Vanaf de kastanjeboom lopen we terug naar de hoek bij de ‘American Jeansshop’. Hier steken we over en kunnen we het Centrum weer inlopen.

Zoals eerder vermeld wordt er in het centrum steeds meer aandacht aan de vergroening besteed en worden de bestaande bomen meer en meer aangevuld met geveltuinen. Iets wat u in het hele centrum zult kunnen terugvinden.