Elke eerste vrijdagavond van de maand geniet je van een beiaardconcert. Het thema is “Salonmuziek” en Jan-Geert Heuvelman zal dit keer de beiaard bespelen, terwijl Boudewijn de piano tot klinken zal brengen.

Het Franse woord ‘Salon’ betekent woonkamer. Het is een chique variant voor een grotere ruimte in een herenhuis waar gasten bijeenkomen.
Met name in de 19de eeuw was het begrip salon uitermate populair. Aanvankelijk was het een samenzijn van adel en voorname notabelen. Musici en dichters troffen elkaar daar en inspireerden elkaar tot nieuwe ideeën. Van de deftige herenhuizen, verplaatste het begrip zich naar de wat fraaiere eetgelegenheden in de stad, waardoor ook de gewone man en vrouw een eigen culturele ontmoetingsplaats kregen. In elke salon stond wel een piano. Er werd enthousiast gedeclameerd en gemusiceerd.

Vanavond veranderen Jan-Geert en Boudewijn het centrum van Barneveld in een heuse salon. Zij hebben een programma samengesteld dat bestaat uit salonmuziek, die vroeger veel te horen was. Een aantal muziekwerken genieten nog steeds populariteit, maar het merendeel van de salonmuziek is in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer, want ze zijn het beluisteren zeker waard! Al met al een afwisselend programma. Om u het echte huiskamergevoel te laten ervaren, kunt u weer gratis koffie of thee bij Sophia’s verkrijgen.

Van harte welkom, we hopen op een mooie avond.

beiaard